BOWLING GALATI

Sala de bowling Galati
Pentru un joc de bowling in Galati cu echipamente profesionale
+40.236 412 550

Istoria Biliardului

Stiati ca...

Biliardul are o istorie îndelungată şi o poveste interesantă. Biliardul a evoluat începând cu anii 1500 şi s-a dezvoltat treptat atât în Europa, cât şi în alte părţi ale lumii. Astăazi ne gândim la jocul de biliard şi ne închipuim mese şi tacuri, însă la începuturi biliardul nu avea aceste echipamente în dotare. La începuturile sale jocul se desfăşura în aer liber, pe iarbă, şi doar ulterior jocul a fost mutat în interior jucându-se pe masă. Pentru a simula gazonul de afară s-a acoperit masa de joc cu o pânză verde care să imite verdele ierbii de gazon.

Primele bile de biliard erau din piatră, fiind înlocuite apoi cu unele din lemn. O dată cu aducerea jocului în sală, pe masă, au apărut ramele mesei, "manta", montate pentru a preveni căderea bilelor. Primele mese aveau margini, dar nu aveau buzunare (găuri). Acest tip de masă de biliard, "pocketless" există şi azi, folosită de exemplu la jocul de carambol.

Originea cuvantului "biliard" nu este foarte clară. Conform unei legende numele ar proveni de la inventatorul acestuia, un croitor englez ce trăia la Londra în 1560. Pe nume Bill, acesta avea obiceiul să se joace cu cele 3 bile care formau blazonul său împingându-le pe tejghea cu ajutorul metrului de croitorie. De unde numele jocului: Bill's yard (literal "metrul lui Bill"). Această legendă a fost totuşi demontată, pentru că jocul se presupune că exista deja de trei secole în acel an, iar mesele de biliard apăruseră în 1469.

Franţa este o ţară cu tradiţie în acest sport, biliardul fiind jucat chiar de regi. Jocul era atât de popular printre nobilii vremii, încât era considerat obligatoriu pentru oricine îşi dorea o carieră politică, deoarece era unul din jocurile preferate la seratele private între politicieni.

Jocul a devenit de-a lungul timpului foarte popular, printre adepţii săi numărându-se numeroase personalităţi. De la Shakespeare care menţionează jocul în unele din operele sale, la Mozart, Ludovic al XIV-lea, Marie Antoinette, Immanuel Kant, Napoleon, Abraham Lincoln, Mark Twain, George Washington, Theodore Roosevelt, Lewis Carroll şi mulţi alţii.

Astăzi este îndrăgit şi jucat în diferite variante pe tot cuprinsul globului, existând numeroase competiţii şi turnee.